Open Dag

Locatie
Vlasakker
Datum
15 oktober 2022

Door: Jenny ter Maat | 15-10-2022

LOSSER – “Het is open dag voor alle Repair Cafés, maar ik denk dat wij de mooiste hebben”, vertelt een glunderende Joop Kupers van het Repair Café aan de Vlasakker in Losser. En op deze open dag heeft het café ook nog eens een mooie opkomst.

 

 

Een mevrouw komt binnen met een bezem waar een nieuwe steel aan gemaakt moet worden, één van de vrijwilligers is een stofzuiger aan het repareren en een andere vrijwilliger gaat bezig met een net gebrachte robotstofzuiger. Kupers noemt de voorbeelden met plezier. Kortom, de handige vrijwilligers van Repair Café Losser zijn van alle markten thuis en repareren van heel oude tot de allernieuwste spullen: “We repareren bijna alles.”

Geen concurrentie

Toch kan men met niet alle kapotte spullen hier terecht. “We herstellen onder andere geen radio’s, tv’s, fietsen en wasautomaten. We gaan geen goederen repareren die bij de reguliere ondernemers in Losser aangeboden kunnen worden”, stelt hij nadrukkelijk.

Gerenoveerd en uitgebreid

Het pand is onlangs gerenoveerd en uitgebreid. Kupers: “Alles is opgeknapt en geïsoleerd. Alle dingen die we zelf konden uitvoeren, zijn door onze vrijwlligers gedaan. Alleen voor de grote klussen hebben we de aannemer ingeschakeld.”

Tijdens de verbouw en renovatie is gebruik gemaakt van materiaal dat uit de sloop van de muziekschool en De Muchte kwam. “We mochten er uit halen wat we gebruiken konden. De deuren en plafonds die je hier ziet komen er vandaan. Dat we geld hierdoor geld bespaarden is belangrijk, maar vooral ook dat we deze materialen konden hergebruiken.”

Veel belangstelling

De open dag van het Repair Café trekt veel belangstellenden. Een van de bezoekers is Gerard Olde Hanter uit Overdinkel. Hij komt hier wel vaker. “Om dingen te laten repareren. Iedereen helpt je fatsoenlijk. Het is hier prettig vertoeven en allemaal voor het goede doel. Mensen werken hier vrijwillig, en ook mensen die op de arbeidsmarkt niet goed mee kunnen komen, kunnen hier terecht. Het idee erachter is toch geweldig”, zegt Olde Hanter. “Een mooie uitbreiding ook. Het is allemaal heel mooi opgeknapt. Wat dat betreft zullen we hier echt wel vaker komen.”

Bekijk hier ook de video over het Repair Café die Twente FM afgelopen jaar heeft gemaakt.