Interview met Sipke van Solkema

Locatie
Vlasakker
Datum
8 juni 2020

ALS VRIJWILLIGER VAN HET REPAIRCAFÉ LOSSER GEEFT SIPKE VAN SOLKEMA OUDE APPARATEN EEN TWEEDE LEVEN. FOTO ROBIN HILBERINK

Na twee maanden dicht te zijn geweest, opende het Repaircafé Losser afgelopen vrijdag weer de deuren. Sipke van Solkema (62) is een van de vrijwilligers. Ze doen niets liever dan oude apparaten een tweede leven geven.

 

Van ELKE AGTEN

 

1 Hoe blij zijn jullie dat het repaircafé weer open is?

 

"Heel blij, we hebben het echt gemist. En niet alleen wij, de klanten ook. Naast dat we hier apparaten opknappen is het ook een sociale ontmoetingsplek. Alleen zit dat kopje koffiedrinken er nu nog even niet in. Er mogen niet te veel mensen in een keer komen."

2 Waar komen mensen zoal mee langs?

 

"Met van alles. Maar wat we vooral veel zien zijn koffiezetapparaten en stofzuigers. Soms zit er iets tussen wat ik nog nooit heb gezien, maar dan weet iemand anders er wel weer raad mee. We leren veel van elkaar. En YouTube is ook heel handig, haha."

3 Wat maakt dit vrijwilligerswerk zo leuk?

 

"Mensen brengen soms apparaten langs waar voor hen veel emotionele waarde aan zit. Als je zo'n ding dan weer aan de praat krijgt, dan geeft dat een heel goed gevoel. Er wordt hier weinig weggegooid. Het is een druppel op de gloeiende plaat, maar qua duurzaamheid dragen we zo toch ons steentje bij."

4 Verkopen jullie ook apparaten?

 

"Ja. Eigenlijk zijn we een soort kringloopwinkel die ook reparaties uitvoert. Vooral voor mensen die wat minder te besteden hebben, is dat fijn. We zetten de opgeknapte spullen ook wel op Marktplaats. Het is onzin om apparaten zomaar in de vuilnisbak te gooien."

5 Jij gaat hier nog wel even mee door...

 

"Echt wel. We zijn een hele gezellige club oudere mannen die graag met de handen werken. Sommige vrijwilligers zijn beginnend dementerend, maar die kunnen met de handen nog steeds heel veel. Mooi om te zien."

bron: Tubantia 8 juni 2020

Image