Lossers Repaircafe krijgt nu zelf een tweede leven

Locatie
Repaircafe
Datum
2 oktober 2021

Niet alleen de stofzuigers, ook het Losserse Repaircafé zelf krijgt een tweede leven. De gemeente Losser draagt de werkplaats over aan huurder Het Gilde en geeft de stichting 50.000 euro mee. "Hiermee kunnen we ons voortaan zelf goed redden."

MARTIN RUESINK

Vijf dagen per week zijn aan de Vlasakker in Losser er wisselende groepen van steeds acht tot tien klussers onder begeleiding bezig  stofzuigers, rollators en andere ingebrachte apparaten te repareren. Ook  halen ze metalen uit defecte apparatuur.

Mantelzorgers ontlast

Het Repaircafé Losser is niet alleen een uitkomst voor inwoners die voor een zacht prijsje de levensduur van hun huisraad kunnen verlengen, maar ook voor overbelaste mantelzorgers. Zij hebben even geen omkijken naar hun partner, als die bij Het Gilde nuttig werk verricht. Voor deze meestal oudere man is vaak geen andere opvang beschikbaar, bijvoorbeeld bij beginnende dementie.

 

Die dubbele functie is voor de gemeente Losser reden de krapteproblemen van Het Gilde in één klap op te lossen. Het oude voetbalhonk is niet meer duurzaam op te knappen door de gemeente. Maar met iets meer ruimte voor nieuwe deelnemers én een invalidentoilet, kan Het Gilde er prima verder. Het college van B en W geeft 25 mille mee voor de uitbreiding van het te krappe pand én de aanleg van een invalidentoilet. Uit het zorgbudget komt er nog eens 25 mille, waarmee de wekelijkse plaatsing van zorgbehoevende inwoners  in het repaircafé wordt beloond.

 

Het Gilde had een bijdrage per geplaatste deelnemer aan de gemeente gevraagd, als vergoeding voor de opvang en kosten (zoals koffie). Dat stuit op te veel regels en voorwaarden, zegt wethouder Anja Prins (VVD). "We hebben gekeken wat er mogelijk was, maar dan zou Het Gilde aan allerlei eisen zoals gekwalificeerd zorgpersoneel moeten voldoen", zegt Prins, "het is een laagdrempelige, lichte vorm van opvang die we heel erg belangrijk vinden.  Vooral vanwege de combinatie van opvang en duurzaamheid. Daarom hebben we gekozen voor een gift."

 

Gilde-voorzitter Joop Kupers is blij: "Hiermee kunnen we ons voortaan zelf goed redden." Losser wil nog een Greune Deal sluiten met Het Gilde, een prestatieafspraak. "Om het belang van duurzaam hergebruik onder de aandacht van de schooljeugd te brengen", zegt wethouder Jaimi van Essen (D66), die als 'huurbaas' het pand overdraagt aan Het Gilde.

Gebouw terug

Losser wil wel het gebouw terug, mocht de stichting er ooit vertrekken. De verbouwing kan snel beginnen. Kupers: "De tekeningen zijn van januari 2020."

Image